De waarde van jouw scooter is in meerdere situaties belangrijk. Een voorbeeld van zo’n situatie is wanneer je jouw scooter wilt verkopen of op het moment dat je schade hebt gereden en de scooter misschien wel total loss is. In deze situaties moet je weten wat de waarde van de scooter is. Je gebruikt hiervoor de dagwaarde. De dagwaarde geeft aan hoeveel een vergelijkbare scooter ongeveer kost. Hoe weet je dan wat deze dagwaarde van de scooter is? Wij leggen het hier in dit artikel voor je uit. 

Hoe oud is de scooter?

Het bouwjaar van de scooter is de eerste factor in de dagwaarde. Hoe ouder de scooter, hoe minder hij waard is. Vaak hebben scooters met een leeftijd boven de 12 jaar weinig waarde meer. Jongere scooter vertegenwoordigen over het algemeen nog een hoge waarde. Vooral elektrische scooters van bijvoorbeeld EZ-Chopper zijn in trek en dit is dan ook te zien aan de dagwaarde van elektrische scooter. Dat nieuwe scooters duurder zijn, komt doordat zij nog relatief weinig rij-jaren achter de rug hebben en slijtage nog niet aan de orde is. Het bouwjaar van een scooter kun je eenvoudig opzoeken via het internet door je kenteken te gebruiken.

Hoe is de scooter onderhouden? 

Hoe de scooter is onderhouden, is het tweede punt dat de dagwaarde bepaalt. Een scooter die altijd keurig is bijgehouden, is vanzelfsprekend meer waard dan een scooter waar minder aandacht aan is besteed. Het is daarom altijd aan te raden om je scooter zo goed mogelijk bij te houden en hem regelmatig na te laten kijken. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar dus ook om de waarde zo hoog mogelijk te houden. 

Extra accessoires 

Ook de accessoires van jouw scooter bepalen de dagwaarde. Een zeer luxe uitvoering van het model van jouw scooter, was en is meer waard dan een scooter zonder extraatjes. Je kunt hierbij denken aan een navigatie- of mobielhouder, een rugsteun, windscherm en zo kun je nog wel even doorgaan. 

Hoeveelheid gereden kilometers

De hoeveelheid gereden kilometers telt ook mee in de bepaling van de dagwaarde van je scooter. Een scooter met heel veel kilometers op de kilometerteller heeft een lagere dagwaarde. Dit heeft te maken met het feit dat een scooter met veel kilometers meer slijtage heeft dan een jongere scooter. Dit is de reden dat er soms gefraudeerd wordt met de kilometerafstand.