Zodra de temperatuur daalt wordt het steeds minder aantrekkelijk om de fiets te stappen. Een iets fris temperatuurtje is natuurlijk heerlijk, want met te warm fietsen is ook niets. Maar zodra de temperatuur rond het vriespunt komt maken koude ledematen het fietsen een stuk minder aangenaam. Als we ergens naartoe moeten dan pakken we in de winter al snel de auto in plaats van de fiets. Toch is het jammer, want juist in de winter kunnen we wel wat beweging gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook in de winter met fietsen bezig te zijn. Wij hebben een aantal top tips samengesteld waarmee jij, op en naast je fiets, gegarandeerd de winter doorkomt.

Draag de juiste kleding

Handschoenen, mutsen en thermische kleding zijn geen overbodige luxe in de winter. Draag water- en winddichte kleding van isolerende materialen. Draag meerdere laagjes zodat je lichaam warmte beter kan vasthouden. Kies ook voor handschoenen die touchscreen-compatibel zijn zodat je je handschoenen niet uit hoeft te trekken. Je wilt je kostbare warmte namelijk zo veel mogelijk vasthouden.

Verdiep je fietscompetities

Laat het weer het echt niet toe om een rondje te gaan fietsen? Niet getreurd want er zijn er een heleboel andere dingen die je kunt ondernemen die met fietsen te maken hebben. Misschien kun je zelf op het moment niet fietsen, maar je kunt anderen wel aanmoedigen. In Europa is misschien winter, maar in het Zuidelijk halfrond is het zomer. Ga op zoek naar lokale fiets competities die in deze Zuidelijke landen afspelen en moedig je favoriet aan. Wil je het nog spannender maken? Overweeg dan om in te zetten op je favoriete team via een online bookkeeper als casino777.be. Daarnaast is het mogelijk om je te verdiepen in Esports. Deze virtuele sporten zijn het hele jaar door uit te voeren en worden steeds populairder. Wist je zelfs dat er een WK Wielrennen Esport is?

Vergroot je zichtbaarheid

Een van de grootste nadelen van de winter is dat we minder daglicht per dag hebben. In december is het vaak om 5 uur ‘s middags al donker. Om ervoor te zorgen dat je bij schemerlicht en in het donker toch goed zichtbaar bent is het belangrijk dat je investeert in de juiste kleding. Draag felle en reflecterende kleding om je zichtbaarheid te vergroten. Felle en reflecterende materialen zullen beter in het opvallen. Daarnaast is het verstandig om voor goede fietsverlichting te zorgen.

Verwissel je fietsbanden

Mocht je in de winter regelmatig last hebben van sneeuw of een glad wegdek, dan is het een idee om je fietsbanden te verwisselen voor grotere banden met meer grip. Extra tractie kan erg voordelig zijn in de koudere maanden. Een set gripvaste banden maakt het fietsen alleen maar aangenamer en verhoogt je veiligheid.

Maak tijd voor een goede onderhoudsbeurt

Bij koud weer heeft je fiets nogal wat te verduren, want strooizout en modder zijn er in de winter in overvloed. Gelukkig heb je strooizout zo verwijderd met behulp van wat warm water. Houd er vooral rekening mee dat de chromen onderdelen van je fiets niet van strooizout houden. Deze onderdelen kunnen lelijk gaan roesten dus houd er rekening mee dat je ze regelmatig schoonmaakt. Verder is het belangrijk dat je de aandrijflijn goed ingevet houdt. Verder is het belangrijk dat je modder, zand en andere viezigheid regelmatig verwijdert. Gebruik een onderhoudsproduct wat voor fietsen bedoeld is en geef je fiets in de winter eens een goede beurt. Loop je fiets na en vervang zo nodig wat onderdelen. Om ervoor te zorgen dat je fiets in topdconditie blijft is het overigens zeker aan te raden om hem binnen te stallen. Mocht je echt geen ruimte hebben dan kun je altijd eens kijken of een speciale fietshoes of een zeildoek een oplossing is.