Tegenwoordig leven we in een lockdown in verband met de corona-pandemie. Daardoor zitten we meer binnen en vermijden we het contact met anderen zoveel mogelijk. Toch is het belangrijk wel te blijven bewegen en ook om naar buiten te gaan. Beweging zorgt voor een betere gezondheid en een sterke weerstand. Heb je een fiets in je schuur staan maar staat deze eigenlijk wat te verstoffen? Wij geven je vijf redenen om vandaag nog je fiets te pakken!

1.     Fietsen is gezond

We noemden het net al: beweging zorgt voor een betere gezondheid. Als je gaat fietsen, verbrand je bijvoorbeeld vet. Wanneer je een half uur per dag aan het fietsen bent, wordt de vetverbranding in gang gezet. Op het meeste vet te verbranden, kun je het best op een gemiddeld tempo gaan fietsen. Als je te langzaam fiets, gebeurt er in je lichaam te weinig. Maar wanneer je te snel fietst, worden er meer koolhydraten dan vet verbrand. Het belangrijkste is een tempo te kiezen waar jij je goed bij voelt en dat jij goed volhoudt. Naast het verbranden van vet, zorgt fietsen er ook voor dat je spieren sterker worden. Ook gaat je uithoudingsvermogen erop vooruit. Het gevolg daarvan is dat je steeds grotere afstanden kunt fietsen met steeds minder moeite. Bovendien worden je spieren en gewrichten met fietsen minder belast dan bij andere sporten, zoals hardlopen. Daardoor heb je met fietsen relatief gezien weinig kans op blessures.

2.     Fietsen zorgt voor betere slaap

Een ander bijkomend voordeel van fietsen is dat het zorgt voor een betere slaap. Als je vaak onrustige nachten ervaart of het lastig vindt om in te slapen, is het een goed idee om vaker te gaan fietsen. Dat komt omdat sporten of bewegen in de open lucht ervoor zorgt dat je hersenen zuurstof binnenkrijgen. Hierdoor kun je beter ontspannen. Ook ontwikkelt je lichaam een beter bioritme als je overdag veel daglicht ziet. Als het dan donker wordt ’s avonds, is dat een teken voor je lichaam om dan moe te worden. Daardoor val je beter in slaap. Wanneer je elke dag een halfuurtje de fiets zou pakken, kun je al verschil merken wat betreft het slapen. Je zult minder tijd nodig hebben om in te slapen, en je zult ook langer en dieper slapen. Hoe fijn is dat!

3.     Fietsen kan altijd

Misschien wel het grootste voordeel van fietsen: het kan altijd. Je bent niet afhankelijk van een sportschool, of van anderen. Je kunt op elk moment van de dag de fiets pakken en een stukje rondrijden. Ook is fietsen gemakkelijk te combineren met andere zaken: je kunt bijvoorbeeld op de fiets je boodschappen gaan doen, naar familie langsgaan of naar je werk. Ook kun je met fietsen je eigen tempo bepalen. Er is geen minimale snelheid die je verplicht aan moet houden, maar je kunt juist lekker alles zelf bepalen. Wij raden je dus zeker aan om een fiets te kopen en te genieten van de buitenlucht!