Of je nu denkt aan het maken van een lange fietstocht of de dagelijkse boodschappen met je meeneemt op de tweewieler, het effectief inpakken van je fietstassen zal je ongetwijfeld verder helpen! Om je succesvol te helpen inpakken voor je volgende grote fietsavontuur, hebben we in dit artikel de belangrijkste 5 tips op een rijtje gezet. 

1. Houd het gewicht in gedachten

Je wilt niet alleen je gewicht zo veel mogelijk op de fiets houden, maar je moet het ook gecentreerd houden. Er mag niet te veel gewicht op de voorkant van de fiets, en ook niet te veel gewicht op de achterkant worden gebalanceerd. Onthoud ook dat er aan de ene kant van de fiets niet meer gewicht aanwezig is dan aan de andere kant. Door het gewicht gecentreerd te houden zorg je er niet alleen voor dat je de fiets beter onder controle weet te houden, maar voorkom je ook onverhoopte mechanische schade van je fiets en je lichaam, zoals gebroken spaken en stress op je rug, nek, schouders of armen.

2. Laat extra ruimte over 

Wanneer je de fietstassen inpakt voor jouw fietstocht, zorg er dan voor dat je extra ruimte in jouw fietstassen laat voor spullen die je onderweg nodig hebt en wilt meenemen. Als je van huis vertrekt en je fietstassen zijn al tot de nok toe gevuld, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te veel spullen!

Heb je toch veel spullen te vervoeren, dan is het aan te raden dat je beschikt over een robuuste fiets met trapondersteuning. Kijk op Qicq voor de beste e-bikes en handigste accessoires! 

3. Houd alles op dezelfde plaats 

Als een fiets jouw dagelijkse voertuig is, dan betekent dat waarschijnlijk dat je dagelijks je spullen moet in- en uitpakken. Om er zeker van te zijn dat je niets verliest tijdens het inpakproces en om jezelf een hoop tijd te besparen, maak er een gewoonte van om alles op dezelfde plaats te leggen elke keer je de fietstassen inpakt. Op die manier hoef je niet meer alles uit te pakken als je een bepaald voorwerp wilt vinden.

4. Als je het tijdens het rijden moet gebruiken, moet het voorin zitten

Er zijn verschillende zaken die je regelmatig bij de hand wilt hebben tijdens het rijden. Als je deze voorwerpen in jouw stuurtas draagt, kun je er gemakkelijker bij. Als je water, kaarten, zonnebrillen, camera’s en snacks voor de dag bij de hand hebt, hoef je niet telkens je fiets af te stappen!

5. Oefen met inpakken voor je weggaat

Oefen met het inpakken van je fietstassen voordat je van huis vertrekt. Door te oefenen kun je erachter komen welke spullen je echt nodig hebt voor jouw fietstocht en hoe je jouw gewicht gelijkmatig kunt verdelen. Dit zal de fietsdagen ongetwijfeld veel gemakkelijker maken.