Een fietsband kopen online kan vandaag makkelijk. Ook binnenbanden kan je makkelijk online komen. Maar de binnenband van je fiets vervangen? Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je jouw binnenband van je fiets vervangt. Dit doen we met behulp van een handig stappenplan.

Wat heb je nodig om de binnenband van je fiets te vervangen?

 • Een binnenband
 • Fietspomp
 • Bandenlichters

11-stappenplan

 1. Schakel naar de zwaarste versnelling, want dan kan je makkelijker je fietswiel van je fiets halen.
 2. Bij mountainbikes en racefietsen met velgremmen moet je eerst de remmen openzetten en de derailleur afzetten. Nadien kan je de snelspanner losmaken om het wiel uit je fietsframe te halen.
 3. Leg je fiets voorzichtig op de grond, maar zorg dat andere weggebruikers je nog makkelijk kunnen voorbijrijden.
 4. Nu moet je jouw ventiel losdraaien. Zowel het ventieldopje als ventiel ringetje moeten loszitten.
 5. Neem je bandenlichter en klem deze tussen de velg en de band. Na een beetje wrikken komt de buitenband los. Belangrijk is wel dat je de binnenband niet klemt. Tip is om de velg als een soort van hefboom te gebruiken. Dan wipt de band er makkelijk uit.
 6. Kijk je buitenband na. Als je lek hebt gereden, kan het zijn dat er iets scherps in je band steekt. Soms zie je dit met het blote oog, maar soms ook niet. Om te vermijden dat je kort na het vervangen van de band weer lek rijdt, kan je best je vingers over de volledige buitenband laten glijden. Zo voel je onmiddellijk of er scherpe dingen in je band zitten.
 7. Als je zeker bent dat de buitenband in orde is, kan je de nieuwe binnenband op je velg leggen. Daarvoor druk je eerst het ventiel door de velg. Schroef deze vervolgens vast met het ventiel ringetje. Tip: pomp al een beetje lucht in je binnenband. Hierdoor krijgt de band iets meer vorm en dat maakt het makkelijker om de band in de velg te leggen.
 8. Nu kan je de buitenband erop leggen. Begin bij het ventiel. Hiervoor heb je in principe de bandenlichters niet nodig.
 9. Band nu de band op tot je de juiste bandenspanning hebt. Vergeet niet om het ventiel ringetje volledig vast te draaien.
 10. Zet het wiel weer in je fietsframe. Bij mountainbikes en racefietsen maak je de remmen weer dichtzetten en de derailleur aanzetten.
 11. Vergeet niet om al je spullen op te ruimen.

Zo, nu kan je weer lekker fietsen!